Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ(3)

Κορίτσια Στον Ήλιο (1968)«Στάσου, που πας; Θέλω να σου δώσω μύγδαλααα!».

Ένας βοσκός θα θελήσει να δώσει μερικά αμύγδαλα σε μια όμορφη αγγλίδα τουρίστρια. Αυτή θα παρεξηγήσει την ενέργειά του, θα φοβηθεί και θα αρχίσει να τρέχει. Αυτός θα αρχίσει να τρέχει ξωπίσω της και σύντομα θα βρεθεί στην φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό. Μάταια τόσο η τουρίστρια όσο και ο βοσκός προσπαθούν να πείσουν τον ενωμοτάρχη ότι δεν συνέβη τίποτε. Μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, αφού κανείς από τους δυο τους δε μιλάει τη γλώσσα του άλλου.

Η Σουηδέζα Anne Lonnberg στο ρόλο της γλυκιάς τουριστριούλας Άναμπελ. Ποιος δεν τη θυμάται; Ποιος δε θυμάται το ”μίνι” φόρεμά της με τους μαιάνδρους;Το καφάσι που έβαζε για να πατήσει πάνω του, έτσι ώστε να φτάσει κοντά στο φυλακισμένο αθώο βοσκό, Γιάννη Βόγλη;
Αξέχαστη η μουσική της ταινίας του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου, με φόντο την Άνδρο, τα σοκάκια της, το λιμάνι, τις παραλίες της, αλλά και την Αθήνα, τα μπουζούκια και τα νάιτ-κλαμπς.
Στην ταινία ακούγεται ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια το "Ένα πρωινό" από την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη, μια φωνή που έγινε η απόλυτη έκφραση του έρωτα για όλες τις νέες και τους νέους πολλών ετών.
Παντού αθωότητα, αγνότητα και το κύμα συνεχώς να σκάει, η ταινία να τελειώνει και να μην μπορείς να συνέλθεις.
Αριστούργημα!Στίχοι: Γιώργος Παπαστεφάνου
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη
Άλλες ερμηνείες: Δημήτρης Ψαριανός, Ελένη Δήμου , Ελευθερία Αρβανιτάκη & Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Κώστας Γανωτής ( Τερτσέτο )

Ένα πρωινό η Παναγιά μου
θα 'ρθει να με βρει στην ακρογιαλιά.
Πέλαγο κρυφό τα όνειρά μου
κι έστειλες εσύ βάρκα με πανί.

Πόσο σ' αγαπώ κανείς δεν ξέρει
κι αν θα μ' αγαπάς, μικρό μου ταίρι
καλοκαιρινό, σ' αγαπώ.

Θα σταθείς ψηλά στο παραθύρι
πάνω στα μαλλιά άστρα του νοτιά.
Έχει η Παναγιά καραβοκύρη
να μας πάει μακριά, πέρα απ' τη στεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου