Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΛΗΜΝΟΣ - ΘΑΝΟΣ

Στη Λήμνο δεν είχα πάει ποτέ.
Έλεγα πάντα αυτά τα "γεροντονήσια"(Νησιά Ανατολικού Αιγαίου) θα τα αφήσω όταν θα έρθει η κατάλληλη εποχή.

Έτσι λοιπόν αφού και το πλήρωμα του χρόνου έφτασε στην κατάλληλη εποχή αποφάσισα να πάω, φυσικά με όλη την οικογένεια. Και δυστυχώς είδα ότι έπεσα πολύ έξω...
Γιατί απλά η Λήμνος ναι μεν δεν έχει την έντονη νύχτα των γνωστών νησιών του Αιγαίου και όχι μόνο, ναι μεν είναι πολύ πολύ ήρεμη και βέβαια δε συνίσταται σε νεαρούς που βράζει το αίμα τους για χορό και ξεφάντωμα αλλά οι ομορφιές της είναι πάμπολλες και οι παραλίες της μαγευτικές. Το ίδιο και τα χωριά της ενδοχώρας που βέβαια για να τα ανακαλύψεις χρειάζονται και μέρες αρκετές αλλά και βέβαια υπομονή και θέληση από τα άτομα που βρίσκονται μαζί σου. Και καταλαβαίνετε όταν τα άτομα είναι και μικρά παιδιά ότι αυτό είναι πολύ πολύ δύσκολο...
Έτσι τη μια βδομάδα που ήμουν στο νησί, χάρηκα ουσιαστικά μόνο την παραλία Θάνους όπου και έμενα, την πρωτεύουσα Μύρινα και κάνα δυο ακόμα χωριά.
Και βέβαια θα αρχίσω από τη διαμονή μου.
Το studios "Πετράδι" της κας Τούλας στην παραλία Θάνους ήταν "όλα τα λεφτά", αφού ακριβώς μετά το γκαζόν του κήπου του ήταν η αμμουδιά του κόλπου του Θάνους.


ο κήπος και αμέσως μετά η θαυμάσια αμμουδιά του Θάνους



Στο βάθος το "Πετράδι", όπως φαίνεται από τη μεριά της αμμουδιάς

Και ήταν μια απίστευτα καθαρή και κρυστάλλινη θάλασσα με αβαθή νερά, ιδανική για κολύμπι από μικρά παιδιά.
Στην αμμουδιά, μπροστά στα studios και το beach bar "Costa costa" όπου στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες του μπορούσες να πιεις τον καφέ ή το αναψυκτικό που τυχόν ήθελες και σε απόλυτα λογικές τιμές.
Κοντά στο κατάλυμα επίσης και δυο ψαροταβέρνες. Η γνωστή "Γιαννάκαρος" που υπάρχει και στην πρωτεύουσα το βράδυ αλλά και η μικρή αλλά καθόλου αμελητέα "Γοργόνες", ήταν δυο πολύ καλές λύσεις όταν ερχόταν η στιγμή της όρεξης...
Το χωριό Θάνος λίγα μέτρα πιο ψηλά από την παραλία είναι ένα γραφικό χωριό με τα σπίτια σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού και την μεγάλη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι στενοί δρόμοι του χωριού κάνουν και λίγο δύσκολη τη διαδρομή μέσα από το χωριό. Το φανάρι στην είσοδο του χωριού σε προμηνύει για κάτι τέτοιο...

Η πρωτεύουσα της Λήμνου, η Μύρινα, βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και πολύ κοντά στην παραλία Θάνους, όχι πάνω από 15 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Η θέση της πόλης ειδυλλιακή. Μοιάζει με κεφαλαίο Λ όπου στην κορυφή του βρίσκεται το κάστρο - από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της χώρας μας - και από τη μια μεριά το παλιό λιμάνι της πόλης και το γραφικό βενετσιάνικο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και πιο πέρα ο τούρκικος γιαλός



και από την άλλη μεριά(ομολογουμένως την εντυπωσιακότερη) ο Ρωμαίικος γιαλός


όπου μπορεί κάποιος να κάνει ένα αξέχαστο περίπατο πρωινό ή απογευματινό δίπλα στα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα



και στη θρυλική προκυμαία όπου είχε βγει ο ελληνικός στόλος κατά την απελευθέρωση του νησιού την εποχή των βαλκανικών πολέμων(1912)




στο ίδιο σημείο σήμερα είναι τα τραπεζάκια γνωστού μαγαζιού(Romeo) που σερβίρει έξοχες μακαρονάδες και όχι μόνο...

Άξια προς επίσκεψη στη Μύρινα είναι επίσης το Επισκοπείο, όπου και το βυζαντινό μουσείο και ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας, όπως επίσης και το αρχαιολογικό μουσείο που μπορεί κάποιος να δει όλη την ιστορία του νησιού.
Από τα άλλα χωριά του νησιού επισκέφτηκα το Μούδρο με τον ιστορικό κόλπο του αφού αυτόν είχε ορμητήριο ο ελληνικός στόλος προς τις δυο νικηφόρες ναυμαχίες του το '12 και '13 (Έλλης και Λήμνου). Σε περίοπτη θέση και η εκκλησία του χωριού η Ευαγγελίστρια με τον "επιτάφιο", δώρο του ελευθερωτή της Λήμνου ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Κοντά στο Μούδρο οι εξαίσιες παραλίες μικρό και μεγάλο Φαναράκι με εξαίσια νερά, πρέπει να τις επισκεφτούν όλοι ανεξαιρέτως.
Κοντά στο Μούδρο βρίσκεται το χωριό Νέα Κούταλη με όμορφα σπιτάκια και με μια αξιόλογη έκθεση σφουγγαριών και ένα Ναυτικό μουσείο, όπου μπορείς να διακρίνεις τη ριψοκίνδυνη ζωή των Κουταλιανών ναυτικών.





Και βέβαια η Παλιά Κούταλη είναι και το χωριό του θρυλικού "Κουταλιανού" που τόσο δοξάστηκε στα παλιότερα χρόνια.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρω και το ορεινό χωριό Σαρδές με την περίφημη εκκλησία με τα δυο καμπαναριά του Αγίου Δημητρίου αλλά και κυρίως για το εξαίσιο φαγητό του "Μαν Τέλας" ή κατά κόσμο Ντίνος, όπου το ζυμωτό ψωμί αλλά και όλες οι σπεσιαλιτέ του (κόκορας με χυλοπίτες, αγριογούρουνα, σαλάτες κλπ) θα πρέπει να δοκιμαστούν από όλους οπωσδήποτε.
Είναι σίγουρο ότι στην επόμενη επίσκεψή μου και του χρόνου στη Λήμνο θα επισκεφτώ και τα υπόλοιπα εκπληκτικά χωριά αλλά και τις ειδυλλιακές παραλίες της...

1 σχόλιο:

  1. Αχ, Νίκο μας, τι μας κάνεις και πάλι!!!! Αλησμόνητες εμπειρίες, γλυκιές αναμνήσεις από το τόσο παρεξηγημένο νησί. Ήμουν από τους πολύ τυχερούς και διορίστηκα στην πανέμορφη, μαγεύτρα Λήμνο. Αν και η οικογένεια χωρίστηκε στα δύο, ήταν από τις πιο όμορφες μέρες μας με τα πιτσιρίκια να παίζουν από το Μάρτη στις παραλίες. Το χωριό Θάνος είναι το πιο όμορφο, μετά την Μύρινα πιστεύω, λόγω αυτών των στενοσόκακων που έχει. Φιλοξενία άψογη, κρασί φινετσάτο, ψαρολιχουδιές γευστικότατες, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή