Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Το γιατί χτίστηκαν τα σπίτια και τα κτίρια είναι εύκολο κάποιος να το καταλάβει. Μα φυσικά για προστασία των ανθρώπων από το κρύο, τη βροχή, τον ήλιο αλλά και διάφορες ανάγκες των ανθρώπων.
Έτσι έγιναν κτίρια εντυπωσιακά, όμορφα, ιερά, λιτά, βαρετά παράξενα χωρίς γούστο κλπ
Είναι δύσκολο να χρονολογήσουμε κάποια κτίρια που έχουν διατηρηθεί από το παρελθόν και ιδίως εάν δεν έχουμε κάποια γραπτή μαρτυρία γι αυτό. Μάλιστα πολλά χρειάστηκαν και δεκάδες χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Αλλά σίγουρα κατά τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ξεκίνησαν να τοποθετούν χαμόκλαδα το ένα δίπλα στο άλλο κι έτσι να φτιάχνουν κατάλυμα. Ακολούθησαν οι απλές καλύβες, οι σκηνές από δέρματα ζώων, τα σπίτια με αυλές φτιαγμένα από πλίνθους, από ογκώδεις πέτρες(Μυκήνες), από άχυρα και σανίδες, στη συνέχεια με κίονες που στόλιζαν το εξωτερικό μέρος και να καταλήξουμε στα νεώτερα χρόνια περί το 19ο αιώνα στα σπίτια με καινούρια οικοδομικά υλικά, όπως το σίδερο και το γυαλί. Τέλος μετά τον 20ο αιώνα η βιομηχανική τεχνολογία συνδυάστηκε με νέες ιδέες περί αισθητικής και δημιούργησε ένα επαναστατικό σύγχρονο στυλ.




Τα υλικά που κυρίως υπάρχουν στα νέα κτίρια; το γυαλί, το τσιμέντο και το μέταλλο. Βέβαια αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η εμφάνισή τους, που τις περισσότερες φορές είναι εντυπωσιακή, αν και κάποιοι τη βρίσκουν ψυχρή και εχθρική. Αλλά τέτοιου είδους διαφωνίες πάντα υπήρχαν στο πέρασμα των χρόνων...
Δείτε μια αναδρομή στο ελληνικό σπίτι και κάποια σημερινά πανέμορφα σπίτια και θαυμάστε την πολυτέλεια τους και συγκρίνετέ τα με τα φτωχικά σπιτάκια των περασμένων αιώνων.
Είναι σίγουρο βέβαια ότι δε μπορεί να υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης, αλλά σε πολλούς θα φέρει και στιγμές νοσταλγίας των δικών τους σπιτιών, των σπιτιών των παιδικών τους χρόνων, μαζί με τη μητέρα τον πατέρα τη γιαγιά και τον παππού...




























8 σχόλια:

  1. τουλαχιστον κανω την εργασια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλές πληροφορίες για την εργασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχα 20 στην εργασια!!!πολυ χρησιμο!μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστω! με βοηθισε στην εργασια μου παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παιδια με σςσατεεεεεεε 20 στην εργασια γεσσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή