Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

ΤΡΕΝΑ

Ένα τραίνο (σύγχρονη γραφή τρένο) αποτελείται από οχήματα τα οποία μεταφέρουν φορτία ή επιβάτες από ένα γεωγραφικό σημείο σε άλλο κινούμενα επάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές (ράγες ή σιδηροτροχιές).
Ο σιδηρόδρομος αποτελείται από ζεύγος από παράλληλες ράγες, αλλά μπορεί να είναι επίσης μονής τροχιάς (συνήθως κατασκευασμένης από ειδικό τσιμέντο) ή μαγνητικές. Τα περισσότερα τραίνα κινούνται χρησιμοποιώντας κινητήρες ντίζελ ή ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια παρεχόμενη από παράπλευρα στη γραμμή συστήματα.
Ιστορικά, οι ατμομηχανές ήταν η κυρίαρχη μορφή κινητήριας δύναμης από την εμφάνιση του σιδηροδρόμου ως και τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά και άλλες πηγές ενέργειας (όπως άλογα, έλξη με σκοινί (ή καλώδιο), βαρύτητα, αέρας, ή τουρμπίνες αερίου) είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται για την έλξη του.
Υπάρχουν πολλοί τύποι τρένων. Από το ιστορικό ατμοκίνητο έως το σύγχρονο υψηλής ταχύτητας(TVG) και από τους υπόγειους έως τους εναέριους.

Δείτε το γρηγορότερο τρένο του κόσμου και την ταχύτητα που αναπτύσσει...Ας πάρουμε μια γεύση από όλους τους τύπους των τρένων και ας ταξιδέψουμε μαζί τους για ...χώρες μακρινές...
Να και ο ιστορικός ατμοκίνητος σιδηρόδρομος από ένα ταξίδι του στην παγωμένη και χειμωνιάτικη ΡωσίαΔείτε στο παρακάτω βίντεο μια σκηνή από την επιβίβαση των ανθρώπων στην Κίνα και τις ...δυσκολίες που συναντούν και ποιοι και πώς τους βοηθούν...

ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας
Πρώτη Εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού
Άλλες εκτελέσεις: Γαλάνη, Αλεξίου κ.ά

Τα τρένα που φύγαν
αγάπες μού πήρανε.
Αγάπες και κλαίνε,
ποια μοίρα τις μοίρανε;

Δώς μου χέρι να πιαστώ
να πιαστώ, να κρατηθώ,
ένα γέλιο, μια ματιά
κι ανασταίνετ' η καρδιά.

Ποιο τρένο σε πήρε
πουλί, χελιδόνι μου.
Σε τύλιξ' η νύχτα
κι ορφάνεψα μόνη μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου