Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Σε πρόσφατο άρθρο της κοινωνιολόγου Patricia Riak, τονίζεται η σημασία του χορού για τον χαρακτήρα μας και την ψυχική διάθεσή μας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το ελληνικό γλέντι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος αντίδρασης σε κάθε δύσκολη στιγμή του Αλέξη Ζορμπά, όπως το διαβάζουμε στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στο να δημιουργήσουν εναέριο σιδηρόδρομο για τη μεταφορά ξύλων στην Πραστοβά της Μάνης όπου βρίσκονταν( ο Καζαντζάκης μεταφέρει το γεγονός στην Κρήτη λόγω της αγάπης του προς αυτήν) και παρόλο που υπάρχει στενοχώρια από τη μεριά του Καζαντζάκη, ο Ζορμπάς του λέει να χαρεί τη μέρα του, τη ζωή του, απλά χορεύοντας...

Η σκηνή παρακάτω από την ομώνυμη ταινία του Ν. Κακογιάννη που ως γνωστό τη μουσική - σύμβολο της ταινίας έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης που έμεινε γνωστή ως Συρτάκι.



...και το ίδιο γεγονός σε μια απολαυστική τρισδιάστατη ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο Κ. Κρυστάλλης. Δείτε:


Άραγε στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που περνάμε ο Έλληνας θα αποποιηθεί το γλέντι; Πιστεύω πως όχι.... Γιατί αν δεν το ρίξουμε και λίγο έξω στη διασκέδαση τι θα μας μείνει;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου