Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

84 ΧΡΟΝΙΑ Δ.Ε.Θ.

Στη Θεσσαλονίκη, που προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, συγκεντρώνονται αμέτρητα πλήθη προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στη φτωχομάνα.

Η πόλη, πάντως, διαθέτει και τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Μακραίωνη ιστορία, λιμάνι σημαντικό, σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Εμπορεύματα καταφθάνουν ακόμη και με καραβάνια από καμήλες, κυκλοφορούν πολλά ξένα νομίσματα, υπάρχουν ισχυρές εταιρείες, τράπεζες προξενεία. Η σύνθεση του πληθυσμού αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους, Γάλλους, Αρμένιους, Ιταλούς και πολυάριθμους Εβραίους. Από οικονομικής πλευράς το κλίμα ήταν ευνοϊκό, καθώς υπήρχε κυκλοφορία διεθνών νομισμάτων και οι εμπορικές πράξεις είχαν υπολογίσιμη απήχηση στο εξωτερικό. Ήδη το 1928 λειτουργούν στην πόλη 24 προξενεία, χρηματιστηριακά γραφεία, οίκοι συναλλαγών, τράπεζες και ανώνυμες εταιρείες.

Έτσι, όταν ο Νικόλαος Γερμανός οραματίστηκε την καθιέρωση «ετησίας εμποροπανηγύρεως», το έδαφος ήταν πρόσφορο.


ο ιδρυτής και 1ος γενικός διευθυντής της Δ.Ε.Θ. Ν. Γερμανός

Ο ιδρυτής της ΔΕΘ ήταν άνθρωπος διορατικός, δραστήριος και μορφωμένος. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και γνώριζε «τας εν Εσπερία γενομένας διεθνείς εμποροπανηγύρεις, των οποίων πολλάς επεσκέφθη», γεγονός που τον οδήγησε στην πεποίθηση ότι η διοργάνωση «μιας τοιαύτης Εκθέσεως θα ήτο μεγάλης ωφελείας πρόξενος και διά την Μακεδονίαν και δι' ολόκληρον την Ελλάδα».
Το πρώτο βήμα για την ίδρυση της Εκθέσεως μπορεί να θεωρηθεί μια σύσκεψη που οργανώθηκε από παράγοντες της πόλης στις 25 Μαΐου του 1926, αν και από τότε ο Γερμανός και οι συνεργάτες του θα δώσουν πολλές μάχες ακόμη και εναντίον της γραφειοκρατίας (η Αθήνα ενέκρινε μία μόνο διοργάνωση!), και θα αξιωθούν να εγκαινιάσουν την Πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3 Οκτωβρίου του 1926.


Η αφίσα για την 1η Δ.Ε.Θ.(στα Γαλλικά!)


Στιγμιότυπο της 3ης ΔΕΘ του 1929. Είναι εποχή ραγδαίας εκβιομηχάνισης


Από την 5η Δ.Ε.Θ.(1930)


Παυλος και Φρειδερικη στην 20η Δ.Ε.Θ.(1945)

Από τότε έως σήμερα 84 ολόκληρα χρόνια η Δ.Ε.Θ. συνεχίζεται στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών 3ης Σεπτεμβρίου - Λεωφόρος Στρατού - Αγγελάκη - Εγνατία και αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη, παρόλο που έχει ατονήσει ο διασκεδαστικός χαρακτήρας αυτής και προσφέρεται μόνο για εμπορικούς σκοπούς.
Κατά τα 84 χρόνια της ιστορίας της σημαντικά γεγονότα θεωρούνται:
  • 1926: Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ραδιοσταθμός Θεσσαλονίκης, από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη
  • 1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας Δημήτρη Βικόνδιο.


1959: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ. Μάλιστα εμφανίστηκαν γνωστοί καλλιτέχνες και ακούστηκαν εκπληκτικά τραγούδια που έμειναν διαχρονικά...



Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος (απολογισμό ή προβλέψεις) σχετικά με το επιτελούμενο έργο της Κυβέρνησης.



1961: Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης από την ΔΕΗ λειτουργεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Έλενα Ναθαναήλ και η Μάρθα Καραγιάννη στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στην ταινία "Κάτι να καίει" (1964)



Απόσπασμα από αφιέρωμα στη Δ.Ε.Θ. από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ(όλη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε από εδώ ΚΛΙΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου