Η πόλη, πάντως, διαθέτει και τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Μακραίωνη ιστορία, λιμάνι σημαντικό, σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Εμπορεύματα καταφθάνουν ακόμη και με καραβάνια από καμήλες, κυκλοφορούν πολλά ξένα νομίσματα, υπάρχουν ισχυρές εταιρείες, τράπεζες προξενεία. Η σύνθεση του πληθυσμού αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους, Γάλλους, Αρμένιους, Ιταλούς και πολυάριθμους Εβραίους. Από οικονομικής πλευράς το κλίμα ήταν ευνοϊκό, καθώς υπήρχε κυκλοφορία διεθνών νομισμάτων και οι εμπορικές πράξεις είχαν υπολογίσιμη απήχηση στο εξωτερικό. Ήδη το 1928 λειτουργούν στην πόλη 24 προξενεία, χρηματιστηριακά γραφεία, οίκοι συναλλαγών, τράπεζες και ανώνυμες εταιρείες.
Το πρώτο βήμα για την ίδρυση της Εκθέσεως μπορεί να θεωρηθεί μια σύσκεψη που οργανώθηκε από παράγοντες της πόλης στις 25 Μαΐου του 1926, αν και από τότε ο Γερμανός και οι συνεργάτες του θα δώσουν πολλές μάχες ακόμη και εναντίον της γραφειοκρατίας (η Αθήνα ενέκρινε μία μόνο διοργάνωση!), και θα αξιωθούν να εγκαινιάσουν την Πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3 Οκτωβρίου του 1926.
Κατά τα 84 χρόνια της ιστορίας της σημαντικά γεγονότα θεωρούνται:
- 1926: Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ραδιοσταθμός Θεσσαλονίκης, από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη
- 1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας Δημήτρη Βικόνδιο.
Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος (απολογισμό ή προβλέψεις) σχετικά με το επιτελούμενο έργο της Κυβέρνησης.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Έλενα Ναθαναήλ και η Μάρθα Καραγιάννη στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στην ταινία "Κάτι να καίει" (1964)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου