Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ

Ο πρώτος νεκρός του Τρωικού πολέμου, πηγή έμπνευσης τραγουδιού!

Είναι δεκάδες τα τραγούδια που έχουν πάρει το ερέθισμα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Από τα πολύ ωραία τραγούδια είναι και η σύνθεση του Μίμη Πλέσσα σε στίχους Κώστα Βίρβου, ο "Πρωτεσίλαος".

Πρόκειται για τον πολύ γνωστό μύθο του Πρωτεσίλαου και της γυναίκας του Λαοδάμειας. Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Πρωτεσίλαος συμμετείχε στην εκστρατεία των Αχαιών εναντίον των Τρώων με 40 πλοία επικεφαλής των Θεσσαλών των πόλεων Φυλάκης και Πυράσου . Ο χρησμός έλεγε καθαρά ότι ο πρώτος που θα πατήσει το χώμα της Τροίας θα πέσει νεκρός και όλοι δίσταζαν να βγουν. Ο παμπόνηρος Οδυσσέας πετάει την ασπίδα του και πατάει πάνω σε αυτήν πρώτος - όχι όμως στο χώμα. Ο Πρωτεσίλαος νομίζει ότι βγαίνει δεύτερος και μόλις πατάει το πόδι του στο χώμα πέφτει νεκρός από το ακόντιο του Έκτορα. Κατά μία άλλη άποψη ο Πρωτεσίλαος δέχθηκε να βγει αυτός πρώτος γνωρίζοντας τον συγκεκριμένο χρησμό. Πάντως όπως και να έχει, ο χρησμός της Θέτιδας βγήκε αληθινός!

Ο Πρωτεσίλαος όμως ήταν νιόπαντρος και δεν πρόλαβε να χαρεί τη γυναίκα του Λαοδάμεια. Μάλιστα ο Λουκιανός στους "Νεκρικούς διαλόγους" του, γράφει, όταν απευθύνει ο Αιακός, δικαστής του Κάτω κόσμου το λόγο του στον Πρωτεσίλαο:
"...για το θάνατό σου Πρωτεσίλαε, δε φταίει κανένας άλλος παρά μονάχα εσύ, αφού, όταν φτάσατε στην Τροία λησμόνησες τη νιόπαντρη γυναίκα σου κι όρμησες πριν από τους άλλους, τόσο απερίσκεπτα και με τόση αδιαφορία για τον κίνδυνο - μόνο και μόνο για να δοξαστείς! - που σκοτώθηκες πρώτος στην απόβαση"

Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί λυπήθηκαν τη Λαοδάμεια για τη χηρεία της και τον έφεραν πίσω από τον `Αδη για να τον δει. Εκείνη χάρηκε πάρα πολύ, νομίζοντας ότι ο Πρωτεσίλαος είχε επιστρέψει από την Τροία, αλλά όταν οι θεοί τον πήγαν πάλι στον Κάτω Κόσμο, ήταν απαρηγόρητη. Κατά μια άποψη αυτοκτόνησε αμέσως μετά κατά άλλη, παράγγειλε και της έφτιαξαν ένα μπρούντζινο άγαλμά του, και αφοσιώθηκε σε αυτό. Ο πατέρας της ανησύχησε με τη συμπεριφορά της και διέταξε την καταστροφή του αγάλματος, αλλά τότε η Λαοδάμεια έπεσε στη φωτιά και κάηκε μαζί με το άγαλμα. Δεν άντεχε μακριά του...Το τραγούδι αφήνει να εννοηθεί η πρώτη άποψη.


...φωνητικά δίπλα στο Δημήτρη Μητροπάνο η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου...

Σαρκοφάγος που αναπαριστά το μύθο του Πρωτεσίλαου και της Λαοδάμειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου