Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Τα Κύθηρα, είναι από τα άγνωστα νησιά της Ελλάδας.

 
Η αλήθεια είναι ότι και η πρόσβασή του είναι αρκετά δύσκολη, ιδίως για περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Πάμε λοιπόν να "βρούμε" τα Κύθηρα, αφού έτυχε πριν μερικά χρόνια να τα επισκεφτώ και η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα. Είναι ένα νησί με συνεχόμενες εκπλήξεις...
Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο


Από το βόρειο τμήμα του νησιού, ξεχωρίζει η Αγία Πελαγία, χωριουδάκι που ολοένα αναπτύσσεται τουριστικά. Οι παραλίες δίπλα της αρκετές (Φυρή Άμμος, Καλαμίτσι, Κακή Λαγκάδα) και αξιόλογες, αλλά τουλάχιστο τότε που επισκέφτηκα εγώ το νησί, ο δρόμος ήταν χωματόδρομος, ευτυχώς όμως σε βατή κατάσταση.
 Περίπου στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο Ποταμός, από τους παλιότερους οικισμούς του νησιού. 
Αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο του νησιού στο βόρειο τμήμα του και διαθέτει πολλά καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, τράπεζα, βενζινάδικο και το νοσοκομείο με το κέντρο υγείας του νησιού.
Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται το σύγχρονο λιμάνι, το Διακόφτι.


Αποτελεί έναν όμορφο ψαρότοπο με πολύ ωραία αμμουδιά και θάλασσα με ρηχά νερά. Άρχισε τελευταία να εξελίσσεται και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία αλλά και ψαροταβέρνες με σχετικά καλές τιμές.
Νοτιότερα από το Διακόφτι βρίσκεται ο Αυλαίμονας, ένα από τα χαρακτηριστικά και γραφικά χωριά των Κυθήρων. Επίσης αξιόλογη παραλία με αρκετά ξενοδοχεία και ταβέρνες που προσφέρουν ψάρι και τον φανταστικό ντόπιο αστακό.


Λίγο πιο νότια και μετά από μια σύντομη διαδρομή σε χωματόδρομο φτάνουμε σε ένα ύψωμα πάνω από τη θέση Καλαδί, μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυθήρων, το σήμα κατατεθέν των παραλιών θα λέγαμε.


Βέβαια, για να φτάσει κάποιος στην παραλία πρέπει να κατέβει 130 σκαλοπάτια, σε απότομο βράχο, αλλά ο κόπος αξίζει και με το παραπάνω.
Ιδιαίτερος, προς επίσκεψη, ως προς το πράσινο που έχει, θεωρείται ο Μυλοπόταμος, χωριό στα Δυτικά του νησιού
Εκεί βρίσκεται και Ενετικό κάστρο με αρκετές και σημαντικές εκκλησίες σ' αυτό. 
Στην πλατεία του χωριού αξίζει για μια στάση λίγων ωρών αφού τα αιωνόβια πλατάνια και το φαγητό με το ποτό είναι από αυτά που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης.
Κάτω από την πλατεία περνά και ένα μικρό ρέμα, με πλούσια νερά και καταλήγει στον καταρράκτη της Φόνισσας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία των Κυθήρων.


Στη Δυτική επίσης πλευρά του νησιού κοντά στο Μυλοπόταμο βρίσκεται η παραλία του Λιμιώνα, κατάλληλη για μπάνιο και αμέσως βόρεια αυτού βρίσκεται μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα που οι ντόπιοι ονομάζουν Φωκοσπηλιά επειδή εκεί ζούσαν φώκιες.
Στον ίδιο δρόμο του Λιμιώνα και στο τέλος του, υπάρχει το σπήλαιο (ναι, και σπήλαιο στα Κύθηρα) της Αγίας Σοφίας, από τα πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας.


Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχουν βυζαντινές τοιχογραφίες 13ου αι. και εσωτερικά πολλές αίθουσες με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά τουλάχιστο μέχρι πριν μερικά χρόνια που είχα επισκεφτεί το νησί δεν είχε αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε τουριστικά.
ΝΔ του Μυλοπόταμου και στο δρόμο προς Καρβουνάδες βρίσκεται η Μονή Μυρτιδίων (Μυρτιδιώτισσα), τόπος λατρείας των Κυθηρίων.


Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε θάμνους μυρτιάς και γι'  αυτό ονομάστηκε και έτσι. 
Η εικόνα βρέθηκε από βοσκό και είχε φθαρεί στο πρόσωπο έτσι ώστε να φαίνεται μαύρο. Πιστεύεται δε, ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.


Στα νότια του νησιού υπάρχει το νέο χωριό Κάλαμος που εξελίσσεται επίσης τουριστικά και από κει μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την παραλία του Χαλκού με τα πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά.


Και θα κλείσουμε με τη Χώρα, την πρωτεύουσα των Κυθήρων, από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς του νησιού. Παλιοί ναοί, συνήθως μικροί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το κάστρο που δεσπόζει στο λιμάνι του Καψαλιού και έχει θέα μέχρι τα Αντικύθηρα είναι κάποια από τα πολλά που αξίζει ο επισκέπτης να δει.


Από τη χώρα και κατεβαίνοντας προς τα νότια για 1 χλμ. περίπου φτάνουμε στο Καψάλι.


Το Καψάλι, με τους δίδυμος κολπίσκους του και τη γραφικότητά του κάτω από το κάστρο και τη Χώρα, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σημεία των Κυθήρων και συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες. Διαθέτει πολλά ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εστιατόρια, μπαρ, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και πάρα πολλά άλλα χρήσιμα στον τουρίστα.
Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα μέρη (ιδίως στο κέντρο του νησιού) που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στο νησί, αλλά ελπίζω μια μικρή γεύση να μπόρεσα να σας δώσω.

Δείτε επίσης και μια ωραία παρουσίαση για τα Κύθηρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου