Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ

Τα μπουρμπούλια, είναι το παραδοσιακό, αποκλειστικά πατρινό, έθιμο της Αποκριάς, που ξεκίνησαν μάλλον το 1872.

Μπουρμπούλι σημαίνει κρέας που βράζει γρήγορα, μεζές, πρόχειρο γεύμα στο πόδι.

Μεταφορικά αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στους αντίστοιχους χορούς της Ευρώπης, αυτό της τυχαίας, στιγμιαίας γνωριμίας.


Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.





Στα παλαιότερα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Είχε και την ιδιαίτερη "πιπεράτη" εξέλιξη βέβαια στη στενή κοινωνία των Πατρών.
Γίνονται και σήμερα για να διατηρείται η παράδοση




Το 6ο και τελευταίο "μπουρμπούλι" λοιπόν, γίνεται σήμερα όπως κάθε φορά αυτή τη μέρα.
Βέβαια φέτος όπως άλλωστε και πέρσι δε γίνεται στον παραδοσιακό χώρο του, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» αλλά στην «Ακτή Δυμαίων» (πέρσι στο ξενοδοχείο Αστήρ) που φιλοξενεί τα μπουρμπούλια αφού βέβαια έχει διακοσμηθεί ανάλογα και έχει στηθεί ένα σκηνικό ειδικά για τον χορό.



η εξωτερική όψη του Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" που κατασκευάστηκε το 1872 από το μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ


...και ο εσωτερικός παραδοσιακός χώρος του θεάτρου "Απόλλων". Περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους.

Η αίθουσα της "Ακτής Δυμαίων" θεωρείται ιδανική για την αναβίωση του θεσμού που επιχειρείται, λειτουργούν άλλωστε και θεωρεία, ενώ στην είσοδο θα διατίθενται και ντόμινο για όσες το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου