Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (5) - ΠΕΤΡΑ

Η Πέτρα της Ιορδανίας, που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο ο Τζον Μπέργκον έδωσε το χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό το χρόνου.»Η Πέτρα πήρε το όνομά της από Έλληνες εμπόρους (περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ.) γιατί οι κάτοικοί της θυσίασαν στους θεούς πάνω σε μία μεγάλη πέτρα.


το μοναστήρι

Η περιοχή κατοικήθηκε από τον 9ο αιώνα π.Χ.. Η Πέτρα χαρακτηρίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάςΤον 3ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός άλλαξε την πρωτεύουσα της επαρχίας και ο πληθυσμός της Πέτρας άρχισε να την εγκαταλείπει με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η πόλη να καταντήσει φάντασμαΌλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματα της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού.
Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους.
Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, το δρόμο Σικ που αποτελεί το πέρασμα για να μπει κανείς στην πόλη της Πέτρας με τοίχους ύψους 50 μέτρων και τέλος τη μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και το Δια αντίστοιχα


Τα παραπάνω μνημεία, αλλά και άλλες εικόνες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω παρουσίαση...και σκηνή από την ταινία Indiana jones and the last Crusade, όπου οι πρωταγωνιστές μπαίνουν στο χώρο της Πέτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου