Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) - ΧΑΤΟΥΣΑ

Ονειρικό ταξίδι στις χαμένες πόλεις όλου του κόσμου...

Πάμε στις αρχαίες πόλεις που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους...

Ξεκινάμε...

H ιστορία του ανθρώπου στη Γη έχει να επιδείξει πολλά. Μέσα σε αυτά είναι και οι πολλές πόλεις που έχουν εγκαταλειφθεί, πόλεις φαντάσματα που είναι ενταγμένες την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Αξίζει να τις επισκεφτούμε, έστω και από τον υπολογιστή του σπιτιού μας.
Θα γεμίσουμε ιστορία, θα μαγευτούμε από τον ξεχασμένο πολιτισμό τους, θα πλημμυρίσουμε εικόνες.

Χατούσα, Τουρκία

Η Χατούσα ήταν η πρωτεύουσα των Χετταίων, μιας ινδοευρωπαϊκής φυλής, που εμφανίστηκε στη Μικρά Ασία περί τα 2500 π.Χ..Βρίσκεται στο σημερινό Μπογιάζκιοϊ (Bogazköy), της Τουρκίας.

Στην ακμή της η Χατούσα φιλοξενούσε πάνω από 50.000 κατοίκους, ενώ κατέρρευσε μαζί με την Αυτοκρατορία των Χετταίων το 800 π.Χ.Η πόλη προστέθηκε στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο το 1986.


H πύλη των Λεόντων

Η Σφίγγα (εικόνα κάτω), με σώμα λιονταριού και ανθρώπινο κεφάλι, είναι ηλικίας 3.300 ετών και πρόκειται για μία από τις δύο που βρέθηκαν το 1915 στα ερείπια της Χαττούσα, της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων.Οι δύο Σφίγγες βρέθηκαν σπασμένες το 1907 και μεταφέρθηκαν το 1915 στη Γερμανία προκειμένου να αποκατασταθούν. Όμως οι Γερμανοί το 1924 έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη μόνο τη μία από τις δύο. Έφτιαξαν μάλιστα ένα αντίγραφο και τοποθέτησαν το «ζευγάρι» στο Μουσείο της Περγάμου, στην καρδιά του Βερολίνου.
Αυτή η 2η έμεινε πολλά χρόνια εκεί ακόμα και μετά την αποκατάστασή της και μόλις πριν κάποιους μήνες επιστράφηκε στην Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης στο όνομα της γερμανοτουρκικής φιλίας

Δείτε από το μουσείο της Κωνσταντινούπολης τη Σφίγγα της Χατούσα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου