Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΠΙΠΑ

Σαν σήμερα το 2004 έγινε η δημοπρασία του πίνακα του Πικάσο "Αγόρι με πίπα"Πουλήθηκε στο ποσό-ρεκόρ των 104.168.000 δολαρίων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 82,5 εκατ. δολάρια για το Portrait of Doctor Gachet του Βαν Γκογκ.
Το έργο έχει διαστάσεις 99,7 Χ 81,3 εκατοστά και προερχόταν από τη συλλογή του Αμερικανού Τζον Χέι Ουίτνι, μέλους της θρυλικής οικογένειας συλλεκτών έργων τέχνης. Η οικογένεια Ουίτνι είχε αγοράσει τον πίνακα το 1950 έναντι του ποσού των 30.000 δολαρίων.
Ήταν ζωγραφισμένο το 1905, όταν ο Πικάσο ήταν 24 ετών. Στο έργο απεικονίζεται ένας νεαρός Παριζιάνος, που κρατά στο αριστερό του χέρι μια πίπα και είναι στεφανωμένος με τριαντάφυλλα.
Μάλιστα ο Πικάσο έκανε παύση για ένα μήνα και μετά συνέχισε το έργο του. Και μετά το μήνα αυτό πρόσθεσε το στεφάνι στο κεφάλι του νέου. Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο τοποθέτησε αυτό το στεφάνι, αλλά υπάρχει μια αντίθεση μεταξύ θηλυκότητας και της αρρενωπότητας στην εικόνα
Είναι επίσης άγνωστος ο αγορααστής του πίνακα αν και πηγές λένε ότι ήταν ο Guido Barilla , ιδιοκτήτης της Barilla Group, γνωστής μάρκας ζυμαρικών.
Πάντως οι ειδικοί λένε ότι η υψηλή τιμή του πίνακα έχει να κάνει όχι τόσο με το θέμα και την ιστορική του αξία, όσο με την αξία του ονόματος του δημιουργού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου