Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ


Παρασκευή και 13 χθες (λόγω προβλήματος όλων των μπλογκ, δεν έγινε καμιά ανάρτηση) και γρουσούζικη μέρα για πολλούς.
Η Παρασκευή σαν γρουσούζικη μέρα, είναι ξενόφερτη στην Ελλάδα, αφού ξεκίνησε μάλλον από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Στην Ελλάδα γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη, αφού τέτοια μέρα αλώθηκε η Πόλη από τους Τουρκους. Μάλιστα, παλαιότερα, γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες -ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος την αποφράδα εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.
Επιπλέον λέγεται σε θρύλους πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, ενώ η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα η Παρασκευή.
Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ' αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.
Φυσικά, οι προλήψεις δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.
Ας δούμε όμως κάποιες από αυτές τις προλήψεις των ανθρώπων...που δυστυχώς δείχνει ελάχιστες σε σχέση με όσες πιστεύουν οι προληπτικοί...



και λίγο γέλιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου