Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΟΛΟΥ

Το 1910 άρχισε ένας πραγματικός αγώνας για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου, έως ότου ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούνδσεν (1872-1928) κατάφερε και έφθασε στον προορισμό του στις 14 Δεκεμβρίου 1911.


Αντίπαλος του ο Βρετανός Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ (1868-1912).



Στην εξόρμησή του ο Σκοτ απέτυχε στην έμπνευσή του να μεταφέρουν τις προμήθειες της ομάδας του 19 κινέζικα πόνυ, αφού αυτά υπέφεραν από το κρύο, αρκετά πέθαναν και τα υπόλοιπα οι άντρες αναγκάστηκαν να τα τουφεκίσουν αφού αδυνατούσαν να προχωρήσουν λόγω της χιονοθύελλας που επικρατούσε. Έτσι οι άνδρες του Σκοτ αναγκάστηκαν να σέρνουν οι ίδιοι τα έλκηθρα με τις προμήθειες και έτσι να φτάσουν 35 μέρες μετά τον Αμούνδσεν, νιώθοντας την απογοήτευση.
Ο Αμούνδσεν χρησιμοποίησε σκυλιά ράτσας χάσκι από την Γροιλανδία για να σύρουν τα έλκηθρα της ομάδας του και αφού αναγκάστηκε να αναρριχηθεί στον παγετώνα Χάιμπεργκ έφτασε στον προορισμό του στις 14-12-1911 και ύψωσε τη νορβηγική σημαία και παρέμεινε τρεις ημέρες πριν επιστρέψει στη βάση του.





Το ταξίδι κράτησε συνολικά 99 μέρες και διανύθηκαν περίπου 1900 μίλια. Σημαντική βοήθεια για την κατάκτηση του στόχου του έλαβε από τους Εσκιμώους κατά την εξερεύνηση της Αρκτικής τα προηγούμενα χρόνια.


χάρτης των 2 ταξιδιών, με κόκκινο των Νορβηγών και με κίτρινο των Βρετανών. Με μπορντό το ανεπιτυχές ταξίδι του Σάκλετον 2 χρόνια πριν. Με μαύρες κουκκίδες οι σταθμοί ανεφοδιασμού

Ο Αμούνδσεν εξαφανίστηκε στις 18 Ιουνίου 1928 ενώ πέταγε σε μια αποστολή διάσωσης, προς αναζήτηση των χαμένων μελών του πληρώματος του Ιταλού Ουμπέρτο Νομπίλε.
Έπειτα, βρέθηκε κοντά στην ακτή του Τρόμσο, μια βάρκα από το Γαλλικό υδροπλάνο Latham 47, στο οποίο επέβαινε, η οποία είχε πρόχειρα φτιαχτεί ως ναυαγοσωστική σχεδία.
Πιστεύεται πως το αεροπλάνο συνετρίβη σε ομίχλη στην Θάλασσα Μπάρεντς, και πως ο Αμούνδσεν σκοτώθηκε στην συντριβή, ή πέθανε λίγο μετά.
Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου