Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος ανήκει στους μεγάλους Άγιους και τον τιμούν παντού σ΄Ανατολή και Δύση.



Είναι ο αγαπημένος των θαλασσινών, που είναι προστάτης τους. Γι αυτό και πολλά πλοία έχουν τ΄όνομά του.


είναι και ο προστάτης του πολεμικού μας ναυτικού

Η εικόνα Του είναι σε κάθε θάλαμο καπετάνιου κάθε πλοίου. Όταν κινδυνεύουν αυτόν ικετεύουν οι ναυτικοί:
- Άγιε Νικόλα βοήθα με! ή Άη μου Νικόλα στο τιμόνι!


σκηνές από το βίο του Αγίου(εικόνα από το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας)

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στη Λυκία το 350 μ. Χ. Ήταν πάντα ανάμεσα σε μεγάλους και ηλικιωμένους, άκουγε συμβουλές που τον ωφελούσαν ψυχικά. Μάθαινε για τις παγίδες, που στήνει ο σατανάς κι έβγαζε πολύτιμα συμπεράσματα. Βοήθησε τους φτωχούς της Λυκίας με τα πλούτη του αφού τα διέθεσε όλα για το ποίμνιό του.


Χαρακτηριστική ιταλική απεικόνιση του Αγίου Νικολάου, που ρίχνει από το παράθυρο χρήματα σε φτωχή οικογένεια

Έτσι αυτός που απέφευγε τις δόξες και τους επαίνους έγινε ο πιο γνωστός και πιο δημοφιλής, εξ΄αιτίας της αγίας του ζωής.
Έτσι γίνεται Αρχιεπίσκοπος και κατά την εποχή του Διοκλητιανού αναδείχτηκε γνώμονας και κανόνας πίστεως με την εξαετή κάθειρξη του στη φυλακή αλλά και όταν στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο άγιασε το χέρι του χαστουκίζοντας τον ασεβή Άρειο.


Η Αγία Σοφία, στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου έγινε η Α΄Οικουμενική Σύνοδος και κρίθηκε αιρετική η διδασκαλία του Αρείου(έλεγε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά το τελειότερο κτίσμα του Θεού)


Εικόνα που παρουσιάζει την Α Οικουμενική Σύνοδο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' βρίσκεται στο κέντρο περιτριγυρισμένος από Εκκλησιαστικούς Πατέρες( Νικόλαος, Αθανάσιος, Σπυρίδων, Αχίλλειος). Ο ρόλος περιέχει το πρώτο μισό του Συμβόλου Πίστεως

Δε σταματά ακόμα και μέσα από τη φυλακή να διδάσκει. Τα λόγια του είχαν σαν αποδέκτες όλους τους χριστιανούς να μένουν ακλόνητοι στην πίστη τους. Γι αυτό και μετά το θάνατό του που ετελέσθη την 6η Δεκεμβρίου του 330 μ. Χ. τ΄όνομά του γίνεται δεκτό με λαχτάρα από πολλούς. Το λείψανό του βρίσκεται σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας και η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Νικόλαος δεν ήταν απλώς ένας άγιος, παιδαγωγός, καθηγητής. Ήταν και άνθρωπος που πόνεσε βαθιά τους ομοίους του. Έζησε έντονα τα ανθρώπινα πράγματα. Αλλά μαζί έζησε έντονα και το Θεό όχι σαν κάτι αφηρημένο αλλά σαν πραγματικότητα.
Ο Άγιος Νικόλαος σίγουρα θα είχε να πει πολλά σε όλους μας μια και η δική του ζωή δεν ήταν ποτέ η ζωή του καλοασφαλισμένου και τελικά αδιάφορου ανθρώπου. Είναι βέβαιο πως η φωνή του θα αντηχούσε ξένη στα αυτιά πολλών σύγχρονων "τακτοποιημένων" και εφησυχασμένων χριστιανών. Στην εποχή μας όπου οι ανθρώπινες συνειδήσεις δοκιμάζονται κάτω από την πίεση γεγονότων ασυμβίβαστων με τον πολιτισμένο μας κόσμο, η φωνή και η ζωή του Αγίου είναι ένα δυνατό χτύπημα στα τεχνολογικά μας επιτεύγματα, στην επιστήμη μας, στην παιδεία μας.
Και ίσως αυτό να είναι το μήνυμα των Αγίων στους νέους, που θέλουν και αναζητούν την αλήθεια για όλα και δεν ανέχονται συμβιβασμούς. Οι Άγιοι μας και ειδικά ο Άγιος Νικόλαος δεν έζησαν σε άλλο πλανήτη ούτε ήταν έξω από τα εγκόσμια. Ίσα - ίσα με τη μνήμη τους μας θυμίζουν πόσο επιδιώκουμε στη ζωή μας γεγονότα εφήμερα όπως η οικονομική εξασφάλιση και η επαγγελματική αποκατάσταση. Και η φωνή του Αγίου Νικολάου που μας το θυμίζει είναι έλεγχος και οδύνη για τους μεγάλους, ελπίδα για τους νέους.
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η αγία του ζωή θα κατευθύνει τις σκέψεις, τις θελήσεις και αποφάσεις όλων μας. Θα μας δείξει με το βίο του και την αγωνιστικότητά του να δώσουμε ένα άλλο νόημα, πνευματικό στην καθημερινότητά μας και στην εκκοσμίκευσή μας. Θα μας βοηθήσει στο λιμάνι της χριστιανικής αρετής και γαλήνης, αποτελώντας έτσι και την πιο μεγάλη τιμή για τον άγιο Νικόλαο.
Αυτός ο πόθος και η ελπίδα, αναμείχθηκε κατά τόπους με παλαιούς μύθους, ενίοτε με ειδωλολατρικές δοξασίες, ρίζωσε στη Δυτική Ευρώπη, μεταλλάχθηκε στην Αμερική και σήμερα κυριαρχεί με τη βοήθεια των ΜΜΕ παγκόσμια, έστω και εάν δεν έχει πια στις περισσότερες περιπτώσεις καμμιά σχέση με τον Άγιο Νικόλαο, ούτε βέβαια με τον Άγιο Βασίλειο.
Το όνομα Saint Nikolaus, ταξίδεψε και ρίζωσε παντού, σε ολόκληρη την Ευρώπη! Έτσι θεωρείται προστάτης της Μόσχας, όπου αναφέρονται εμφανίσεις του στα μαύρα χρόνια των διωγμών και της κρατικής αθεΐας, αλλά και του ναυτικού Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου παρά την απαγόρευση αναγνώρισης Αγίων που επέβαλε ο Προτεσταντισμός, ο Άγιος Νικόλας επέζησε θαυμαστά έως σήμερα εκεί, με το όνομα Sinter Klaas ή Sint-Nicolaas, όπου και ανήμερα της κανονικής εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, παριστάνεται με ιερατική στολή και επισκοπική ράβδο, να μοιράζει δώρα στα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου