Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

H ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ EUROVISION

Ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του 1974, στο Μπράιτον της Αγγλίας και σηματοδοτήθηκε από την πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας, που διένυε τους τελευταίους μήνες της επτάχρονης δικτατορίας.
Πήραν μέρος 17 χώρες και η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα "Κρασί, Θάλασσα και το Αγόρι μου", και ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα.Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας δεν ήταν χωρίς παρατράγουδα: Οι Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Χατζηνάσιος και Ζακ Ιακωβίδης είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον τύπο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε το ΕΙΡΤ (η τότε ΕΡΤ) τους προσκάλεσε να προτείνουν δικό τους τραγούδι. Ο Γιώργος Κατσαρός, από την άλλη λεγόταν ότι ήταν γνωστός για άριστες σχέσεις του με τη χούντα. Όσο για τη Μαρινέλλα: μια ερμηνεύτρια πραγματικά διεθνών προδιαγραφών!!!

Όσο για τη θέση που καταλάβαμε; Την 11η θέση με επτά βαθμούς, τους οποίους μας προσέφεραν η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία...

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο γνωστά ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου, εκπροσωπώντας τις χώρες τους, η αγγλίδα Ολίβια Νιούτον-Τζον και η ιταλίδα Τζιλιόλα Τσινκουέτι. Καμιά από αυτές όμως δεν κατέλαβε την 1η θέση.

Την πρώτη θέση πήρε η σουηδική συμμετοχή με το τραγούδι των ABBA, "Waterloo", στα ελληνικά Βατερλό, που μιλά για ένα κορίτσι που υπoκύπτει στη γοητεία ενός αγοριού, με τον σαρωτικό τρόπο που ο Μέγας Ναπολέων έχασε τη μάχη στο Βατερλό το 1815.

Ήταν η αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας για το σουηδικό συγκρότημα, με πολλά Νο1 και παγκόσμια φήμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου