Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (6) - ΠΑΛΜΥΡΑ

Η Παλμύρα υπήρξε σημαντική πόλη της Συρίας. Ιδρύθηκε αρχικά ως μία όαση στον εμπορικό δρόμο που ένωνε τη Μεσοποταμία με την παράλια της Μεσογείου τον 20 αιώνα π.Χ. και διατήρησε μέχρι το τέλος της το νομαδικό της χαρακτήρα.


το αρχαίο θέατρο (2ος αι. μ. Χ.)


και το ανακαινισμένο εσωτερικό του

Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου».


χριστιανική εκκλησία


ναός του ήλιου

Υπέστη μεγάλες καταστροφές από έναν ισχυρό σεισμό το 1089 μ.Χ.


η λεωφόρος των Κιόνων (1.000 μ.), χώριζε την πόλη σε δύο μέρη

Εγκαταλείφθηκε πλήρως τον 16ο αιώνα μ.Χ. υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


Το αραβικό κάστρο, Qala’at ibn Maan, τη νύχτα

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ



Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτός ο πίνακας απεικονίζει 260.000 κλειδιά αυτοκινήτων, ίσα με τον αριθμό γαλονιών της βενζίνης που καίγεται στα μηχανοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ κάθε λεπτό;

...και όμως ναι....μπείτε στην παρακάτω διεύθυνση (ΚΛΙΚ) και πάλι κλικ στη φωτογραφία...το αποτέλεσμα εκπληκτικό...δείτε όλες τις φωτογραφίες!

ΚΛΙΚ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΕΘΙΜΑ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας, συνηθίζονται διάφορα έθιμα
Σε όλα τα διαμερίσματα της πατρίδας μας, αυτή τη μέρα "κάτι" έχουν να δείξουν οι άνθρωποι που και αυτοί το έμαθαν από τους προγόνους τους και η παράδοση της χώρας μας ευτυχώς ακόμη συνεχίζεται.
Από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, διαφορετικά έθιμα μας δείχνουν την συνέχεια του ελληνικού έθνους από την πανάρχαια εποχή μέχρι σήμερα...

Ας δούμε και μερικά από αυτά:

Στο Γαλαξίδι, το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα». Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου.



Στη Θήβα, πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα, πιστή αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Το έθιμο ταξιδεύει στις μέρες μας από το 1830, όπου τότε οι Βλάχοι από την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία αλλά και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους και μετακινήθηκαν νοτιότερα, όπου ανακάλυψαν γόνιμο έδαφος και εγκαταστάθηκαν.





Στη Θράκη, τον τόπο όπου λατρεύτηκε με πάθος ο Διόνυσος και αφιερώθηκαν σ' αυτόν πλήθος τελετών, μεταφέρθηκαν από τα βάθη των αιώνων στο σήμερα έθιμα που έχουν σχέση με τη λατρεία του Διόνυσου, της θεάς Γης - της φύσης - της γονιμότητας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά με την έναρξη της παρέλασης το μεσημέρι, ακολουθεί η Αναπαράσταση εθίμου "Καμήλας" με το Κρέμασμα Καρνάβαλου στην πλατεία Ελευθερίας με φαγοπότι και κλείνει με το πέταγμα του Χαρταετού στα παλιά Αλώνια.



Στο Σοχό, στην Κεντρική Μακεδονία, λαμβάνει χώρα ετησίως ένα από τα πιο δημοφιλή καρναβάλια της Βορείου Ελλάδας. Κεντρικά πρόσωπα στο καρναβάλι είναι οι «αράπηδες» (κουδουνοφόροι "Μέριου"). Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγυρνούν στους δρόμους του χωριού και γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι κερνώντας ούζο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η προσωπίδα τους, φτιαγμένη από μαύρο ύφασμα και κεντημένη με πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος. Μια ιδιαίτερα μεγάλη σε μέγεθος μάσκα, η καλύπτει συνολικά το πρόσωπό τους και καταλήγει σε ένα λοφίο, αποτελούμενο από κορδέλες. Η εμφάνιση των «κουδουνοφόρων» ολοκληρώνεται με την προσθήκη μουστακιού, κατασκευασμένου από τρίχες ουράς αλόγων, καθώς και πέντε κουδούνια – ένα μεγάλο και τέσσερα σαφώς μικρότερα – τα οποία τοποθετούνται στη μέση τους.



Στη Νάουσα, πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της αποκριάς διαδραματίζουν οι "γενίτσαροι" και οι «μπούλες», όπως ονομάζονται μασκοφόροι, που μεταμφιέζονται με προσωπίδες και φορούν νυφικό. Οι «μπούλες», μαζί με τους φουστανελοφόρους, χορεύουν, τραγουδούν και αναστατώνουν τον κόσμο με τις φωνές, τα τραγούδια τους και το μοναδικό «το χορό της μπούλας».



Και βέβαια, το πατροπαράδοτο και καθολικό έθιμο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, το πέταγμα του χαρταετού.


Να και μια μικρή γεύση για το πέταγμα του χαρταετού αλλά και τον γενικό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας των Αθηναίων, των περασμένων χρόνων (1970)

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ

Τα μπουρμπούλια, είναι το παραδοσιακό, αποκλειστικά πατρινό, έθιμο της Αποκριάς, που ξεκίνησαν μάλλον το 1872.

Μπουρμπούλι σημαίνει κρέας που βράζει γρήγορα, μεζές, πρόχειρο γεύμα στο πόδι.

Μεταφορικά αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στους αντίστοιχους χορούς της Ευρώπης, αυτό της τυχαίας, στιγμιαίας γνωριμίας.


Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.





Στα παλαιότερα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Είχε και την ιδιαίτερη "πιπεράτη" εξέλιξη βέβαια στη στενή κοινωνία των Πατρών.
Γίνονται και σήμερα για να διατηρείται η παράδοση




Το 6ο και τελευταίο "μπουρμπούλι" λοιπόν, γίνεται σήμερα όπως κάθε φορά αυτή τη μέρα.
Βέβαια φέτος όπως άλλωστε και πέρσι δε γίνεται στον παραδοσιακό χώρο του, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» αλλά στην «Ακτή Δυμαίων» (πέρσι στο ξενοδοχείο Αστήρ) που φιλοξενεί τα μπουρμπούλια αφού βέβαια έχει διακοσμηθεί ανάλογα και έχει στηθεί ένα σκηνικό ειδικά για τον χορό.



η εξωτερική όψη του Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων" που κατασκευάστηκε το 1872 από το μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ


...και ο εσωτερικός παραδοσιακός χώρος του θεάτρου "Απόλλων". Περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους.

Η αίθουσα της "Ακτής Δυμαίων" θεωρείται ιδανική για την αναβίωση του θεσμού που επιχειρείται, λειτουργούν άλλωστε και θεωρεία, ενώ στην είσοδο θα διατίθενται και ντόμινο για όσες το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (5) - ΠΕΤΡΑ

Η Πέτρα της Ιορδανίας, που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο ο Τζον Μπέργκον έδωσε το χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό το χρόνου.»



Η Πέτρα πήρε το όνομά της από Έλληνες εμπόρους (περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ.) γιατί οι κάτοικοί της θυσίασαν στους θεούς πάνω σε μία μεγάλη πέτρα.


το μοναστήρι

Η περιοχή κατοικήθηκε από τον 9ο αιώνα π.Χ.. Η Πέτρα χαρακτηρίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς



Τον 3ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός άλλαξε την πρωτεύουσα της επαρχίας και ο πληθυσμός της Πέτρας άρχισε να την εγκαταλείπει με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η πόλη να καταντήσει φάντασμα



Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματα της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού.
Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους.
Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, το δρόμο Σικ που αποτελεί το πέρασμα για να μπει κανείς στην πόλη της Πέτρας με τοίχους ύψους 50 μέτρων και τέλος τη μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και το Δια αντίστοιχα


Τα παραπάνω μνημεία, αλλά και άλλες εικόνες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω παρουσίαση



...και σκηνή από την ταινία Indiana jones and the last Crusade, όπου οι πρωταγωνιστές μπαίνουν στο χώρο της Πέτρας

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (4) - ΜΕΜΦΙΣ

Ήταν η αρχαία πρωτεύουσα και σημαντικότερη πόλη της Κάτω Αιγύπτου από την ίδρυσή της το 2200 π.Χ. μέχρι τα πρώτα χρόνια του Νέου Βασιλείου



Στην ακμή της η πόλη αριθμούσε έως και 30.000 κατοίκους, ενώ εγκαταλείφθηκε σταδιακά από το 641 μ.Χ. και παραδόθηκε στην άμμο της ερήμου.



Η Μέμφιδα χαρακτηρίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς



Μερικά χιλιόμετρα από την Μέμφιδα βρίσκεται η Saqqarah που αποτελεί ένα αχανή αρχαιολογικό χώρο με πυραμίδες, ναούς και τάφους. Βρίσκεται περίπου 30 χλμ. στα νότια του Καΐρου καλύπτοντας έκταση περίπου 7 χλμ. από 1,5 χλμ. Η Saqqarah αποτελούσε τη νεκρόπολη της Μέμφιδας.

Το συγκρότημα της πυραμίδας του Djoser ή Zozer χτίσθηκε περίπου το 2800 π.Χ. και κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δυναστείας στη Saqqara και είναι ο πρώτος τάφος στη Αίγυπτο που κτίσθηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα.



Η περίφημη πυραμίδα της Γκύζα και άλλα μνημεία ( συμπεριλαμβανομένης και της Σφίγγας) είναι κοντά και στα δυτικά του Καΐρου του οποίου η εξάπλωση μπορεί να επηρεάσει τον αρχαιολογικό χώρο.





και μια μικρή γεύση από Μέμφιδα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (3) - ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ

Η Περσέπολη ιδρύθηκε το 515 π.Χ. και αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Περσίας



Το 330 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την πόλη και την ίδια νύχτα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από το παλάτι του Ξέρξη που επεκτάθηκε σε όλη την πόλη, κατά πάσα πιθανότητα ως εκδίκηση για την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Πέρσες στον Παρθενώνα κατά τη διάρκεια του 2ου Περσικού Πολέμου.



Περίπου στα 200 π.Χ. όσοι κάτοικοι είχαν παραμείνει άρχισαν να μετοικούν 5 χλμ βόρεια της Περσέπολης και ίδρυσαν νέα πόλη, με την Περσέπολη να χάνεται από το χάρτη και τα ερείπιά της να σκεπάζονται από την άμμο της ερήμου και νέα κτίρια.



Η Περσέπολη βρίσκεται στο Ιράν





Από την ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.




ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΠΟΛΗΣ (κλικ και στην εικονα για λεπτομέρειες)



Η Περσέπολη σε 3D σε 3:30 λεπτά

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2) - ΒΑΒΥΛΩΝΑ

Η Βαβυλώνα ιδρύθηκε ως μία μικρή πόλη κάπου στο 3000 π.Χ. και κατέληξε σε μία Αυτοκρατορία μία χιλιετία αργότερα, στην περίφημη Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία



Η Βαβυλώνα, η περίφημη πόλη που ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους, ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, προς τα νότια της σημερινής Βαγδάτης.



Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, η εκπληκτική οχύρωση της πόλης με τείχη που εκτείνονταν σε μήκος 90 χλμ και το ύψος τους έφτανε και τα 50 μέτρα και ο Πύργος της Βαβέλ, ύψους 90 μέτρων , ήταν μόνο κάποια από τα αριστουργήματα της πόλης.








η θέση των "κήπων"


ο πύργος της Βαβέλ από πίνακα ζωγραφικής

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε αποφασίσει να την ανοικοδομήσει, αλλά δεν πρόλαβε, άρχισε και η παρακμή της πόλης, η οποία και εγκαταλείφθηκε πλήρως το 141 π.Χ. και χάθηκε εντελώς, μέχρι που, από τις ανασκαφές που άρχισαν το 1942, ήρθαν στο φως τα ερείπιά της και αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της.

Η Βαβυλώνα σε 3D ...σε 2 λεπτά



και οι κρεμαστοί κήποι της

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) - ΧΑΤΟΥΣΑ

Ονειρικό ταξίδι στις χαμένες πόλεις όλου του κόσμου...

Πάμε στις αρχαίες πόλεις που τις έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους...

Ξεκινάμε...

H ιστορία του ανθρώπου στη Γη έχει να επιδείξει πολλά. Μέσα σε αυτά είναι και οι πολλές πόλεις που έχουν εγκαταλειφθεί, πόλεις φαντάσματα που είναι ενταγμένες την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Αξίζει να τις επισκεφτούμε, έστω και από τον υπολογιστή του σπιτιού μας.
Θα γεμίσουμε ιστορία, θα μαγευτούμε από τον ξεχασμένο πολιτισμό τους, θα πλημμυρίσουμε εικόνες.

Χατούσα, Τουρκία

Η Χατούσα ήταν η πρωτεύουσα των Χετταίων, μιας ινδοευρωπαϊκής φυλής, που εμφανίστηκε στη Μικρά Ασία περί τα 2500 π.Χ..



Βρίσκεται στο σημερινό Μπογιάζκιοϊ (Bogazköy), της Τουρκίας.

Στην ακμή της η Χατούσα φιλοξενούσε πάνω από 50.000 κατοίκους, ενώ κατέρρευσε μαζί με την Αυτοκρατορία των Χετταίων το 800 π.Χ.



Η πόλη προστέθηκε στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο το 1986.


H πύλη των Λεόντων

Η Σφίγγα (εικόνα κάτω), με σώμα λιονταριού και ανθρώπινο κεφάλι, είναι ηλικίας 3.300 ετών και πρόκειται για μία από τις δύο που βρέθηκαν το 1915 στα ερείπια της Χαττούσα, της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων.



Οι δύο Σφίγγες βρέθηκαν σπασμένες το 1907 και μεταφέρθηκαν το 1915 στη Γερμανία προκειμένου να αποκατασταθούν. Όμως οι Γερμανοί το 1924 έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη μόνο τη μία από τις δύο. Έφτιαξαν μάλιστα ένα αντίγραφο και τοποθέτησαν το «ζευγάρι» στο Μουσείο της Περγάμου, στην καρδιά του Βερολίνου.
Αυτή η 2η έμεινε πολλά χρόνια εκεί ακόμα και μετά την αποκατάστασή της και μόλις πριν κάποιους μήνες επιστράφηκε στην Τουρκία σε ένδειξη καλής θέλησης στο όνομα της γερμανοτουρκικής φιλίας

Δείτε από το μουσείο της Κωνσταντινούπολης τη Σφίγγα της Χατούσα.



Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

EINSTEIN TEST



Ξεχάστε μολύβια, κομπιουτεράκια, άλγεβρες κλπ. Βάλτε τους αριθμούς μπροστά σας, παρατηρείστε τους προσεκτικά για λίγη ώρα, και η λύση θα ξεπηδήσει ...σχεδόν από μόνη της μπρος στα μάτια σας.

Και, σαν δώρο στη ματαιοδοξία σας: Θα βάλετε και σεις το όνομά σας στη λίστα των λυτών του γρίφου !!

Λέγεται πως οι άνθρωποι που βρίσκουν τη σωστή απάντηση έχουν IQ πάνω από 120, δοκιμάστε λοιπόν:

Εάν :

2 + 3 = 10

7 + 2 = 63

6 + 5 = 66

8 + 4 = 96

πόσο κάνουν:

9 + 7 = ?????

Αυτό το αποτέλεσμα είναι το Password του παρακάτω αρχείου. Κατεβάστε το, αν καταφέρετε και το ανοίξετε, προσθέστε το όνομα σας, ξαναποθηκεύστε το και στείλτε το και στους γνωστούς σας!



Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΦΙΛΙ

Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, γιορτή των ερωτευμένων και τι πιο μεγάλη απόδειξη για έναν ερωτευμένο από ένα παθιασμένο φιλί; ...

Το φιλί είναι η εξέλιξη της κίνησης που έκαναν οι άνθρωποι, αιώνες πριν, προσπαθώντας να μυρίσουν ο ένας τον άλλον, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν πληροφορίες για εκείνον.

"Σε κάποιο σημείο, γλίστρησαν και κατέληξαν στα χείλη, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερα", λέει ο Βον Μπράιαντ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Τέξας A&M και αυθεντία στο θέμα της εξέλιξης του φιλιού.

Το φιλί ως ρομαντική έκφραση θεωρείται ότι ξεκίνησε στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ινδικό έπος που γράφτηκε στα σανσκριτικά περίπου το 1.000 π.Χ. το Μαχαμπχαράτα, περιελάμβανε τις πρώτες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία.

"Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου και έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση", αναφέρει το ποίημα.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι την εποχή εκείνη, το ρομαντικό φιλί ήταν άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σήμερα το φιλί λαμβάνει πολλές διαφορετικές έννοιες, σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων στο Σικάγο Τζέφρι Σάμπερ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τη σημασία του φιλιού.

"Το φιλί είναι επικοινωνία με τα σώματα. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στα λόγια μας και τις πράξεις μας".

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα καλύτερα και μεγαλύτερα φιλιά σε εικόνες. Εσείς ποιο προτιμάτε;