Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ "ΤΟΥΜΠΑΣ"

Σαν σήμερα, πριν από 52 χρόνια άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το γήπεδο της Τούμπας. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούσε το πρώτο γήπεδό του το οποίο ήταν στην περιοχή του Σιντριβανίου. Στις 12 Δεκεμβρίου 1930 μπήκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Στρατηγού Στυλιανού Γονατά, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βαμβακά και χιλιάδων παοκτσήδων που με εθελοντική εργασία συνέβαλαν ώστε το γήπεδο να ετοιμαστεί αρκετά γρήγορα.


το γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι το 1932. Μπροστά το πανεπιστήμιο

Στις 5 Ιουνίου 1932 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου και ακολούθησε φιλικός αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΗΡΑΚΛΗ με σκορ 3-2. Αυτός ο χώρος ήταν τόπος συγκέντρωσης όλων των προσφύγων, κυρίως της Μ. Ασίας, για να πουν τους καημούς τους από τα περασμένα αλλά και τα όνειρα για τα μέλλοντα... Τον Ιανουάριο του 1955 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αγόρασε δημόσια έκταση οκτώ στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβανόταν και το γήπεδο του Σιντριβανιού. Έτσι οι ιθύνοντες του συλλόγου άρχισαν να ψάχνουν χώρο για να κατασκευάσουν ιδιόκτητο χώρο. Το οικόπεδο βρέθηκε στην Τούμπα, η έκτασή του έφτανε τα τριάντα στρέμματα και ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Για να κατασκευαστεί, όμως, σε εκείνο το χώρο το νέο γήπεδο χρειάστηκε να βοηθήσει περισσότερο από τον καθένα ο πτέραρχος Γεώργιος Θέμελης. Η περιοχή προτιμήθηκε και για έναν ακόμα λόγο. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες αφού στη γύρω περιοχή ήταν και στρατιωτικά "toll", που στεγάζονταν κοντά στις 200 προσφυγικές οικογένειες-θύματα του πολέμου.




2 αεροφωτογραφίες του γηπέδου στην περίοδο της κατασκευής του. Διακρίνονται επίσης και τα toll, που στέγαζαν πρόσφυγες.

Το τίμημα για την παραχώρηση των στρεμμάτων έφτασε το 1.500.000 δρχ. που θα δίνονταν σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δρχ. Επίσης ο ΠΑΟΚ έδωσε και όλα τα έξοδα που χρειάστηκαν για να μετεγκατασταθούν οι προσφυγικές οικογένειες. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο υφυπουργός Γ. Θέμελης διέταξε να χρησιμοποιηθούν πέντε εκσκαφείς της μονάδας μηχανικού Γ ΜΟΜΕ, που χειρίζονταν φαντάροι, για τις χωματουργικές εργασίες. Παράλληλα απλοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Τον Οκτώβριο του ίδιους έτους ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων, πάνω στα σχέδια που είχε δημιουργήσει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Τρέμπελας. Έντεκα μήνες αργότερα, έστω και ημιτελές, το στάδιο της Τούμπας μπορούσε να φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ.


Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επιθεωρεί τα έργα στο γήπεδο. Τον συνοδεύουν ο υπουργός εσωτερικών Μακρής και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γ. Χαραλαμπίδης

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι αρχές της πόλης και οι εκπρόσωποι των αθλητικών αρχών της χώρας. Ο φιλικός αγώνας που ακολούθησε μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έληξε 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ με γκολ του Κιουρτζή


Αναμνηστική φωτογραφία από το φιλικό ΠΑΟΚ -ΑΕΚ

Δεκαπέντε χιλιάδες φίλαθλοι είχαν κατακλύσει τις κερκίδες, ενώ αμέτρητοι ήταν οι όρθιοι θεατές. Μετά από εικοσάλεπτη καθυστέρηση ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρισκόταν τελικά στα εγκαίνια και ανέθεσε στον υπουργό Βιομηχανίας, Νικόλαο Μάρτη να αποκαλύψει την αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα σταδίου, η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα, στην είσοδο της Θύρας 1.


η αναμνηστική πλάκα και δεξιά ο υφυπουργός Θεμελής που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στα εγκαίνια της "Τούμπας". Μαζί του οι παίκτες Τσίντογλου, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γ. Χαραλαμπίδης

Από τότε και κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ έπαιζε στο γήπεδο του, το γήπεδο έσφυζε από κόσμο.
Ο αείμνηστος Απόστολος Βασιλειάδης, ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, είχε περιγράψει σε μία συνέντευξή του (Εφ. Μακεδονία, 31/8/2003) την κατάσταση που επικρατούσε στο γήπεδο, λέγοντας ότι “εκείνα τα χρόνια, πριν από τους αγώνες του ΠΑΟΚ που διεξάγονταν το απόγευμα, γίνονταν και πρωινοί αγώνες άλλων ομάδων, αλλά και τσικό. Οι φίλαθλοι, προκειμένου να βρουν θέσεις για τον αγώνα του ΠΑΟΚ, μαζεύονταν από το πρωί στο γήπεδο και για να ξεγελάσουν την πείνα τους έπαιρναν μαζί τους ψωμί και τυρί. Όταν έφτανε η ώρα για το παιχνίδι το ψωμί είχε ήδη ξεραθεί. Έτσι βγήκε η έκφραση «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί». Στις κερκίδες η πλειοψηφία ήταν Μικρασιάτες και Πόντιοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά”.
Ο ΠΑΟΚ μεγάλωνε και αναλόγως μεγάλωνε και το σπίτι του. Το 1966 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας της Τούμπας και από το πρώτο sold out στις 20-9-1959 σε αγώνα ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ με 14.050 εισιτήρια, το Μάρτιο του 1967 κόπηκαν 31.500 εισιτήρια σε αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνιστούσε στις εγχώριες διοργανώσεις και ήταν επόμενο να γίνουν νέες εργασίες. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 στον αγώνα ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 κόπηκαν 45.200 εισιτήρια και στις 2 Μαϊου 1976, στον αγώνα με την ΑΕΚ κόπηκαν 45.252 εισιτήρια, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ. Στις 22 Μαρτίου 1980 η Θύρα 8 κατέρρευσε εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και χτίστηκε από την αρχή. Έτσι, το 1981 η χωρητικότητα μειώθηκε σε 41.000, το 1998 σε 32.000 λόγω της τοποθέτησης πλαστικών καθισμάτων και το 2000 σε 28.701 θεατές.
Σήμερα το στάδιο του ΠΑΟΚ αποτελεί ναι μεν ένα ιστορικό "μνημείο" για την πόλη, όπου πολλά αθλητικά τμήματα προετοιμάζονται για τα πρωταθλήματά τους αλλά είναι σίγουρο ότι πλέον θεωρείται ξεπερασμένο και θα πρέπει σύντομα να κτισθεί νέο ή στην ίδια περιοχή ή σε κάποια περιοχή εκτός του δήμου Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου