Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΠΟΤΕ

Δείτε στο παρακάτω βίντεο - ντοκουμέντο την επίσκεψη του βασιλιά Παύλου το 1949 στη Ρόδο που πριν λίγα χρόνια είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα. Τον συνοδεύουν η βασίλισσα Φρειδερίκη και ο εννιάχρονος τότε διάδοχος Κωνσταντίνος.
Μάλιστα για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά κατευθύνθηκαν στη Φιλέρημο, στο μοναστήρι της Παναγιάς της Ζωοδόχου Πηγής (Φιλερήμου), όπου ο μητροπολίτης τους πρόσφερε και υπαίθριο γεύμα

 

Ο λόφος της Φιλερήμου βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του νησιού της Ρόδου. Έχει ύψος 247 μέτρα και ήταν όπως  και είναι τουριστικά ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στη Ρόδο.

Ο δρόμος για τη Φιλέρημο...χωματόδρομος βέβαια στο βίντεο...ασφαλτοστρωμένος σήμερα...(ευτυχώς)
Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι
Άποψη του μοναστηριού του Φιλέρημου, που είχε ιδρυθεί από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη
 
ο Δρόμος του Γολγοθά, απέναντι σχεδόν από το μοναστήρι, είναι ένα ρομαντικό μονοπάτι, μοναδικής ομορφιάς, ιστορίας και πίστης. Από την αρχή μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου υπάρχουν στα δεξιά χάλκινα μνημεία, του Ιταλού Antonio Maraini, που εικονίζουν σκηνές από το Θείο Πάθος.
Στο τέλος του δρόμου του Γολγοθά, βρίσκεται ο σταυρός του Φιλερήμου. Ορθώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1934 από τον τότε Ιταλό διοικητή Μάριο Λάγκο, ημέρα ανύψωσης του τιμίου Σταυρού. Ο σταυρός έμεινε στο λόφο μέχρι τις 10 Ιουνίου 1941 όταν οι Ιταλοί τον κατέστρεψαν για να μη δίνει στόχο στους εχθρούς.
Στη συνέχεια, ο σταυρός του Φιλερήμου ξαναχτίστηκε από τα μέλη της λέσχης LIONS στις 14 Οκτωβρίου 1995.  Έχει ύψος 17,8 μέτρα και διαστάσεις κορμού 1,6 Χ 1,6 μέτρα. Έχει 66 σκαλοπάτια και μήκος πτερύγων ίσο με το ύψος του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου