Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ



Στο νησί Πρίγκηπο, στο λόφο που βρισκόταν το μοναστήρι του Χριστού Σωτήρος, υπάρχει το παλιό ορφανοτροφείο. Είναι το μεγαλύτερο ξύλινο οικοδόμημα της Ευρώπης, είναι πενταώροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους και θεωρείται σήμερα μνημείο.
Είχε κατασκευαστεί το 1898 με σκοπό να γίνει καζίνο αλλά ο Αβδούλ Χαμίτ δε συμφώνησε. Τότε το αγόρασε η οικογένεια Ζαρίφη(1903) και αφού το χάρισε στο Πατριαρχείο το μετέτρεψε σε ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5744 παιδιά. Έπειτα ήλθε στα χέρια των Τούρκων οι οποίοι επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, διατάζουν την εκκένωση του κτιρίου από το Πατριαρχείο και η μεγάλη φωτιά του 1980 του δίνει τη χαριστική βολή.
Στις αρχές του μήνα, το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου έλαβε την απόφαση περί επιστροφής του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκε να καταδικαστεί η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αφαίρεση του τίτλου, με μία απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είναι το μοναδικό ακίνητο για το οποίο το Φανάρι διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει ότι το κτίριο θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει ως διεθνές οικολογικό κέντρο. Πράγμα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου επιτρόπου.



Κωνσταντινούπολη - Πριγκηπονήσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου