Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΚΥΚΛΩΝΑΣ "IRENE"

Εκκένωση Νέας Υόρκης και Βαλτιμόρης ζήτησαν οι αρχές αυτών των περιοχών και έτσι 65 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε μετακίνηση. Ο λόγος, ο ισχυρός τυφώνας που πλησιάζει τις περιοχές



Ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές βέβαια θεωρούνται όσες βρίσκονται κοντά στις ακτές
Ο τυφώνας θα έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο, κοντά στα 820 χλμ. και θα "τρέχει" με 150 χλμ την ώρα. Οι ζημιές που θα προκαλέσει ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, πολύ πιθανό και δισεκατομμύρια.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις από και προς αυτές τις περιοχές, αγώνες αναβάλλονται (ήδη στο κουπόνι του ΟΠΑΠ, φαίνεται αυτό και στους αγώνες μπέιζμπολ), οποιαδήποτε προγραμματισμένη δραστηριότητα "παγώνει" και οι κάτοικοι έχουν αδειάσει τα σούπερ μάρκετ για να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.




Δείτε live την πορεία του κυκλώνα από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ΚΛΙΚ

Αλλά τι είναι κυκλώνας(ή τυφώνας);

Κυκλώνας ονομάζεται στη Μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με μία κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του τυφώνα.


Ο κυκλώνας Isabel από δορυφόρο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2003. Φαίνεται καθαρά το κεντρικό μάτι του τυφώνα

Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στεριά, διαλύονται. Παράγουν βαριές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

Για να καταγραφεί επισήμως ως τυφώνας, πρέπει η σταθερή ταχύτητα των ανέμων να είναι ≥74 μίλια / ώρα (≥118 χλμ / ώρα), δηλαδή να φτάσει τα 12 Μποφόρ. Αν είναι από 8 ως 11 Μποφόρ (39 - 73 μίλια / ώρα ή 63 - 117 χλμ / ώρα), τότε καταγράφεται ως τροπική καταιγίδα (tropical storm), ενώ αν είναι ως 38 μίλια / ώρα (62 χλμ / ώρα), τότε καταγράφεται ως τροπική ύφεση (tropical depression) ή απλώς βαρομετρικό χαμηλό.

Το πως ακριβώς δημιουργούνται οι τροπικοί κυκλώνες δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστό και εξακολουθεί να αποτελεί θέμα τρέχουσας επιστημονικής έρευνας. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι απαιτείται μεγάλη αστάθεια της ατμόσφαιρας και η ύπαρξη πολύ θερμού αλλά και υγρού αέρα.

Οι τροπικοί κυκλώνες κατά βάση είναι φαινόμενα των θερινών και φθινοπωρινών μηνών για κάθε ημισφαίριο. Στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ως εποχή των τυφώνων (hurricane season) θεωρείται επισήμως η περίοδος από την 1 Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, με την πλέον επικίνδυνη περίοδο έξαρσης από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στατιστικώς η χρονική στιγμή αιχμής / κορύφωσης της περιόδου των τυφώνων του Ατλαντικού είναι στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλοί θανατηφόροι τυφώνες. Ο πιο θανατηφόρος κυκλώνας στην παγκόσμια ιστορία ήταν ο Κυκλώνας Μπόλα, που έπληξε το πρώην ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) στις 12 Νοεμβρίου 1970, με συνολικό απολογισμό πιθανώς έως και 500.000 νεκρούς, αν και ορισμένοι έχουν υπολογίσει ακόμα και πάνω από 1.000.000 νεκρούς.

Ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ, ήταν ο τυφώνας που έπληξε το Γκάλβεστον του Τέξας, στις 8 Σεπτεμβρίου 1900, με τις εκτιμήσεις του αριθμού των νεκρών να κυμαίνονται από 6.000 έως 12.000, αν και το συνηθέστερο νούμερο των περισσότερων επίσημων αναφορών ήταν 8.000 θύματα. Η ταχύτητα των ανέμων όταν ο τυφώνας έφτασε στην στεριά ήταν 135 μίλια / 217 χιλιόμετρα την ώρα.


Φωτογραφία από ελικόπτερο της Νέας Ορλεάνης μετά τον Τυφώνα Κατρίνα στις 29 Αυγούστου 2005 και ώρα 17:24:22, λίγες ώρες μετά την καταστροφή.

Ας δούμε και την παρακάτω παρουσίαση για να πάρουμε και μια "γεύση" από τι μπορεί να προκαλέσει ένας ισχυρός τυφώνας...μάλλον είμαστε τελικά τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο που στερείται τυφώνες...(να και ένας λόγος που είμαστε τυχεροί λοιπόν σαν χώρα...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου